TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU
OKUYUCU YAZILARI


 

Düşünce mekanizması nasıl çalışır? 


 

Düşünce mekanizması sahip olunan bilgiler, duygular, istekler, zihinsel ve fiziksel etkiler, değer yargıları üzerinden çalışır. Tüm bu etkenlerin bileşkesinde bir düşünce yönü oluşturur ve yaşamda bu yönün karşılığı olan bir yeri kendimiz için oluştururuz. Kısaca düşünce ile var oluruz veya yok oluruz. Düşünce büyük bir güç olarak insana verilmiştir. Bu gücün doğru çalıştırılması akıl ve gönül dediğimiz olanaklarımızın birlikte kullanılmasına bağlıdır. Akıl ve gönlün birlikte kullanılmasındaki sırrın anahtarı ise bizim beş köşeli yıldızımızdır: İyilik, doğruluk, hizmet, bilgi ve sevgi. Bu yıldızımızı kalbimize koymadıkça yukarıda saydığımız etkenler düşünce gücümüzü yanlış yönlerde dağıtıp yok edecektir. Düşüncelerimizden sorumlu olduğumuz hep hatırlatılmıştır.

Varoluş bir Bütün'dür, güçler bir Bütün'dür. Tek tek olarak düşündüğümüz her kavram varlığını Bütün'de yer alan diğer tek tek şeylere borçludur. Aynen bir orman gibi Bütün'lük işleyişini ekolojisine borçludur. Düşünce gücü de uygun ekolojik ortamda güçlenir ve o da kendisini güçlendirenleri güçlendirir. "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur". Önce beden sağlığımız, sonra çevremiz, ilgi alanlarımız için beş köşeli yıldızımızı kullanacağız. Çevremiz ve ilgi alanlarımız bizim zihinsel sağlığımızla çok ilgilidir.

"Zamanın gerisinde yaşamayınız. Olumsuzlukları, menfi düşünceleri atınız. İçlerinizi yükseltiniz, gönüllerinizi seriniz." (Celselerden Parçalar XIII /224)

Bir bilgiye sarılıp kalmak, yeni bilgiye açılmamak zamanın gerisinde yaşamaktır. Olumsuzlukları, menfi düşünceleri atmak irade, inanç, dikkat, gayret, azim ister.

Teslimiyet iyiye, doğruya, bilgiye ve sevgiye teslim olmaktır. Teslimiyet olmayınca akıl ve gönül birlikte çalışmaz, gerçek düşünce ortaya çıkmaz.

Gerçek düşüncenin bizi yükselten, değiştiren, irademizi, inancımızı, kuvvetlendiren, yaşam üzerinde muktedir kılan, geniş görüş sağlayan bir güç olduğunu asla unutmayalım ve düşüncelerimizi bu ölçülerle test edelim.

         Başkalarının düşüncelerini ezberlemek bize güç sağlamaz, bizi değiştirmez, fakat bizim düşüncelerimizi tetikleyebilir ve bu yolla güç kazanabiliriz. Bir beraberlikte kazanılmış gibi görünen güçler çoğu kere saman alevi gibi geçer gider. Güç devamlı olan ve bizi değiştirendir.

"Değişik bilgi düşünceye yepyeni güçler getirir. Bağlantıları ise çalışma şevki doğurur. Bildikçe bilmek ister. Vazifeli yerine getirdikçe güç bulur ve güçler birleşir, birlik olur."

"Nasıl isterseniz öyle olacaktır. Onun için düşüncelerinizden son derece mesul olduğunuzu unutmayın. Kendinizi kontrol edin. Nefsinizi bilin." (Öğretilerden 15)

Düşünürken daha iyiyi, daha doğruyu, bilgilerin açılımlarını keşfederiz. Keşif gerçek bir güçtür. Bizim gücümüz, kendi düşüncelerimizden, kendi keşiflerimizden kaynaklanır. Dünyada bütün dinler şu söylediklerimizi binlerce yıldır insanlığa bildiriyor. Sayısız kitap, toplantılar, konferanslar bilgiler ortada, ama insanlık hala küçük hesapların peşinde birbirine zulmediyor. Neden? Çünkü Varlığı üzerine, yaşam üzerine, gerçek bilgiler üzerine bizzat kendisi düşünmüyor.

"HER ŞEYİNİZİ KENDİNİZ KAZANACAKSINIZ ve yalnız kendiniz bulacaksınız. Mucit, kâşif hepsi sizsiniz. Eksik olan eksiğini er geç görecektir. Ancak eksiğini tamamlamaya ihtiyaç duyan ve onu bulmak için önünü açık eden daha tez zamanda görecektir." (Öğretilerden 2)

Güney Haştemoğlu    25.2.2014  *ruhsalboyut.com*



 

         Varlık, bağrında sistem, nizam ve düzenleri barındıran karmaşık bir bütünlüğün adıdır. Bütünlüğü sevk ve idare eden bilinç varlık denen bu karmaşıklığı idare edebilme beceri ve yeteneğini elde edebilmek için evrim serüvenine madde ortamında bilinmeyen zamanlarda atomlardan başlamıştır.

        Varlık denilen böylesine karmaşık bir oluşumu yaşam ortamında sevk ve idare etmek bilgi, birikim ve tecrübe ile olup, bu potansiyel bütün olarak düşünce mekanizmasından akışa geçirilmektedir.

        Bedendeki kök şakrasından (çakhur osiris) sonra gelen göbek şakrası (çakhur sadisna) düşünsel aktivasyonun merkezidir.

        Bulunduğu zamana, mekâna ve forma uyum ve adaptasyonla birlikte,  süregelen evrim süreçlerinde edinilen bilgi, bilinç ve kavram ile olma bazından sürekli yaratım bazına geçmede temel fonksiyon düşünce ile olmaktadır.

         Düşünce mineral, bitki, hayvan ve insan evrim süreçleri içinde değişim, dönüşüm ve gelişmede fonksiyon ve işlev olarak farklılıklar meydana getirir. Makro bazda böyle olduğu gibi mikro bazlarda aynı türler arasında dahi düşünce farklılıkları değişim, dönüşüm ve gelişim eforları ile orantılıdır.

        Deneyim süreçlerinde edinilen bilgi, bilinç ve farkındalık oranları ile düşünce aktivasyonu arasında uyum ve paralellik vardır. Nitekim bireysel ve toplumsal olarak düşüncelerin şekillenmesi dahi evrim süreçlerindeki değişim, dönüşüm ve gelişimle birlikte edinilen bilgi ve bilinç ve farkındalığın etki, tesir ve yansıması olarak ortaya çıkmaktadır.

Orhan Yarat  25.2.2014  *ruhsalboyut.com*

 

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93421141 kişi ziyaret etti, Şu anda 198 kişi sitede.