TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU
OKUYUCU YAZILARI



 

Şefkat nedir,  herkes şefkate ihtiyaç duyar mı?


 

Şefkat o kadar geniş bir kavram ki! Benim için şefkat saygı ve güler yüzle kurulan bütün doğru ve özenli ilişkiler, bütün doğru ve özenli hizmetlerdir. Şefkat doğru olmayan, beş şarta uymayan, özensiz bir davranışla karşı tarafa kıyamamak hali. Karşı taraf bir hayvan bir bitki bile olsa. Mesela yalan söylemek karşı tarafa kıymak oluyor. Çünkü onu sana güvenmesinden yararlanarak aldatmaya çalışıyorsun. Çocuğa gösterilen ilgi ile yetişkin ve güçlü ile kurulan ilişki arasında büyük bir fark var, ancak saygı ve özen hepsinin ortak yönü. Şefkat karşı tarafı güçsüz, çaresiz, zavallı konumuna sokan davranış değildir. Şefkat acımaktan değil sevgi ve saygımızdan kaynaklanan bir hizmet, tüm yaratılmışlara karşı olan görevimizdir. Birbirimize en büyük hizmetimiz sevmektir. Şefkat sevginin doğal bir uzantısı. Bu aslında yaratmak zorunda olduğumuz bir enerji alanı ve hem kendimiz hem tüm çevremiz onun içinde yaşıyoruz. Yani bu alanı yaratmış olan artık şefkat aramaz. Çünkü yarattı ve içinde oturuyor. Kısaca her şeyin kaynağı ve yaratıcısı biziz.

Kuşkusuz açıkladığımız anlamda herkesin şefkate ihtiyacı vardır. Ancak insan olarak bugünkü realitemizde sevgimiz koşullu ve kararsız bir duygu olduğu için şefkatimiz de aynı biçimde koşullu ve kararsız. Dolayısıyla sevgimiz gibi şefkatimiz de güvenilmez ve temelinde acıma olan, karşılık bekleyen bir duygu, bir şekil. Ne yazık ki insanlar kendilerine acındırarak şefkat ve sevgi toplamaya çalışıyorlar. Karşılarındakinin vicdanını zorlayarak gördükleri geçici merhametle içlerindeki boşluğu doldurmaya çalışıyorlar.

İnsan her yaşta şekil dünyasında "şeklî şefkatler" görerek ve göstererek tatmin arıyor, sonra hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü gerçek şefkat, gerçek sevginin içindedir. İçinde sevgi olan, herkese ve her şeye sevgi ve şefkat duyanlar O'nun Gerçek Sevgisini ve şefkatini hissederler.  Egomuz O'nun Sevgi ve şefkatini hissedemiyor. Çünkü o sevgi, o şefkat istismara açık değil.  Egomuz ise her şeyi istismar eder. O'nun verdiği her şeyin başkalarıyla paylaşılmak üzere verildiğini anlamaz, sadece kendisi için kullanmak ister.

O'nun gerçek sevgisi ve şefkati doğrudan O'ndan ve dolaylı olarak çevremizdeki tüm varlıklardan bize yansır. Çocukların gençlerin çevreden gelecek sevgi ve şefkate daha çok ihtiyaçları vardır, çünkü onlar yaşamın öğrencileridir. Ama yaşlılar artık seven ve şefkat gösteren olmalıdırlar. Çünkü onlar yasayı öğrenmiş, yasanın gücünü kullanan ve şefkat alanını yaratmış olmalıdırlar. Yoksa dünyaya neden geldik, değil mi?

Güney Haştemoğlu - 8.7.2013 *ruhsalboyut.com*

 

 

 

Şefkat, kapsam alanı geniş ilahi ve evrensel bir kavramdır. Bütün beşer âlemin derinliklerinde potansiyel olarak mevcuttur. Aşkın ve sevginin bir tezahürüdür. Şefkat, en küçük yapı olarak kabul edilen atomlarda dahi eril ve dişil olarak mevcut olan tesirleri bir arada tutan, birleştiren aşkın ve sevginin varlıktaki tezahürlerinden biridir.

Şefkat'i beşer halinde, ilahi ve evrensel etki, tesir ve yansıma ile otomatik ve insiyaki olarak algılarken, kâmil insan düzeyinde ise bilgi, bilinç ve farkındalıkla algılamaya başlarız.

İnsana kadar beşer kabul edilen bütün canlılar etki, tesir ve yansımalar ile insiyaki ve otomat olarak, çoğalmaları, hayatı deneyimlemeleri ve birlikte olabilmeleri şefkat enerjisi ile mümkün olmuştur. İnsanda ise otomatlıktan çıkmış, bilgi, bilinç ve farkındalıkla aşk ve sevginin tezahürü olarak kendini göstermiştir.

Şefkat temelde pozitif enerji alış verişidir. Aslen ruhsal olarak bir bütün olmamıza rağmen, bütünlüğü ayrılmaz parçaları olmamıza rağmen yaradılışın ve tekâmülün gereği olarak bahşedilen özgür irade yasasını bireysel olarak taşıyamadığımızdan negatifleşmekteyiz. Ayrışmaktayız ve yüreklerimizde parçalanmaktayız. Hâlbuki yaşamamızın ve yaşatmamızın gerçek enerjisi ilahi ve evrensel aşk ve sevginin tezahürleri olan merhamet, saygı, şefkattir.

Kabuklanmış, katmerlenmiş ve sarmalanmış yüreklerin ardındaki ilahi ve evrensel aşkı, sevgiyi ve ışığı önyargısız gören, görebilen insan için şefkat, merhamet ve saygı, yaşamda cenneti görmeye, yaşamayı ve yaşatmayı sağlar.

Bilgi, bilinç ve farkındalıkla görülen ve algılanan şefkat budur. Kaygısız, korkusuz ve tedirgin olmadan öz bilinç ile aşk ve sevginin tezahürlerini merhamet olarak, saygı olarak ve şefkat olarak yaşamak ve yaşatmaktır.

Orhan Yarat - 9.7.2013  *ruhsalboyut.com*






         Şefkat; tahammül, hoş görü, doğru davranma, güler yüzlü olma, güven duygusu, yaşama ve düşüncelere saygı gösterme v.s. kısacası erdemli davranışların  bir vücutta meydana gelmesidir şefkat.

Herkes onun ihtiyacı içindedir,  çünkü insanların birbirlerine, yaşadığı dünyaya ve varolan tüm canlı ve cansız varlıklara karşı şefkatli davranmaları onlara hizmet etmeleri anlamına gelmektedir. Hizmet, varlığın ihtiyacı içinde olduğunu ona vermekle olur.

Şefkatli olmayı çok geniş anlamlarda düşünmemiz gerekir. Sadece bilinen anlamıyla acıma duygusuyla yapılan sevecen bir davranıştan daha öte bir haldir şefkatli olmak.  Yüce yaratıcının lütfu olarak gördüğümüz her plan üzerinden bize yansıyan O'nun ışığının karşısındaki içten bir karşılama sonucunda bizde oluşan ve aynı zamanda yansıyan bir sevgi halinin adeta davranış programıdır.

Şefkat her kapıyı açan sihirli bir anahtar gibidir. Zamanın sonundayız bilgisinden yola çıkarak insanın şefkate en çok ihtiyaç duyduğu zamanda olduğumuzu düşünmekteyim. Çünkü insan uzun yolculuğunda çok yara almıştır. Adeta yaralı ürkek bir ceylan gibi kimseye güveni kalmayan insan,  bugün en büyük yalnızlığını yaşamaktadır.

İnsanlığın kurtuluşu birbirine yeniden güvenmesi, yaralarını sarması ve aynı amaç için hareket ettiğini bilmesidir. Bunu sağlayacak olan en güçlü bağ ise birbirimize karşı olan davranışlarımızdaki şefkat ve sevgi bağı olduğunu düşünmekteyim.

Oğuz Demir - 10.7.2013  *ruhsalboyut.com*





 

Gönül, pek çok değere sahip kutsal bir boyuttur. İnsana insan olma yolunda gerekli olan sayısız değer, gönülce yaşandığı takdirde gerçek boyutunda yaşanmış olacaktır. Gönüle ait bu değerlerin gözetilerek eyleme geçirilmesi insan tekâmülünü sağlayacak tek yoldur. Çünkü gönül O'nun mekânıdır, kutsaldır. O'na dönüş yine gönülden olacaktır.

Gönüle ait sayısız değerden biri olan şefkât de,  sevginin ve empatinin bir uzantısıdır. İçinde sevgi olmayan insan şefkat duyamaz. Empati kurmayı bilemeyen karşı tarafın duygularını asla tahmin edemez. Nasıl ki tüm canlılar için en yaşamsal gerekliliği olan duygu sevgi ise, şefkat duygusu da tüm canlıların ve yaşamın mevcudiyetinin sağlıklı biçimde sürmesi için elzemdir. Doğada yaşayan en vahşi hayvanda bile şefkât duygusu mevcuttur. Vahşi bir aslan sözgelimi; yavrusunu beslerken, onu diğer hayvanlara karşı korurken ya da ona kendi ayakları üzerinde durmasını öğretirken daima şefkatle yaklaşır. Buradan anlaşılıyor ki doğada doğmak, büyümek, beslenmek, üremek gibi en içgüdüsel ihtiyaçların karşılanması süreci şefkât ile süregider. Her canlının varlığını sürdürebilmesi için şefkat görmeye ihtiyacı vardır.

Bizler dünya boyutunun madde boyutu olmasından dolayı henüz fizik varlığımız kadar mental varlığımızı tanımıyoruz. Fizik bedenimize dair organlarımızı, hücrelerimizi, yapısını vs. biliyoruz ama yarattıkları bazı hastalıkları, geliştirdikleri sistemleri tıp henüz tam derinliği ile kavramış değil. Mental varlığımızın derinliğini ise daha da az tanıyoruz. Duygularımızın gerçek olup olmadığını çoğu zaman kestiremiyoruz. Sevgi, merhamet ya da iyilik zannettiğimiz şeyin egonun süslü püslü bir hâli olduğunu göremiyoruz. Bu yüzden şefkât duygusunu doğru bir biçimde yaşadığımız ya da tanıdığımız söylenemez. Çünkü duygularımızı doğru biçimde tanımlayabilecek şuura henüz erişmedik. Yüksek duyguları tanımak yüksek bir şuur ile mümkündür. Ancak kendi kişisel görüşümle, şefkat olarak tanımlayabileceğimiz duygunun öncelikle iyilik, doğruluk ve sevgi içeren bir hizmet hâli olması gerektiğini düşünmekteyim.

Bugün biz insanlar sevgiyi henüz bilemesek de, onun belki de en düşük basamağında zaman zaman nasıl olduğuna dair duyuşlar yaşayabiliyoruz. Gerçek anlamda sevgiyi nasıl yaşayamıyorsak ve öğrenmek için dünya plânındaysak, şefkat de bu boyutta tam olarak kavrayamadığımız ve öğrenmemiz gereken ilâhi güçlerden biridir. Ancak şu günün gerçeğine bakarsak, tüm dünyada şiddetin yayılması ve evlerimizden içeriye tv yolu ile girecek kadar meşrulaşması, insan realitesinin sevgiden ve şefkatten gün geçtikçe uzaklaştığına işaret etmekte. İhtiyacı en çok duyulan duygunun (şefkatin) karşılanmaması, kimi zaman psikolojik hastalık kimi zaman da suça eğilim şeklinde bireylerde açığa çıkmaktadır. Nasıl ki vücudumuzda eksik kalan bir hormon ya da madde bedenimizi hasta ediyorsa, şefkât eksikliği de ruhumuzu hasta etmektedir. Çünkü şefkatte ciddi bir şifa etkisi vardır. Yalnızca şefkat duygusunu karşımızdan almak değil, etrafımızdaki canlılara hissetmek ve iletebilmek de kişisel ve toplumsal şifamızı sağlayacaktır. Bizler kendimiz ve tüm dünya için şefkatin tanımını yüksek bir bulunuşla tekrar yapmak,  ezberimizi bozmak zorundayız. Hepimizin en çok ihtiyacı olan ruhsal ve bedensel şifaya bu şekilde ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

Şehnaz Çalışkan Demir - 10.7.2013  *ruhsalboyut.com*







Şefkat, O'ndan olana gönülden kucak açmaktır. Yaşam şefkatlidir görmesini bilene, O'ndan olan gerçeği görmek isteyene.

Hayatlarımız, O'nun bizlere duyduğu sonsuz şefkat üzerinden idame etmekte ve her yerde yaşadıklarımız doğrultusunda işlemektedir. O'nun bizi sevgisiyle nasıl, nereden sarıp sarmaladığı, yaşadıklarımızın anlam kazanması üzerinden anlaşılacak bir durumdur. Açabildiğimiz kadarıyla her anlam, bizlerin o şefkate nail olduğu anların yaşanması olarak tezahür etmektedir.

Şefkate herkesin, yaratılmış her şeyin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hatta birbirimize olan ihtiyacımız, o şefkat hali kadar ince, gönülden hissedişle betimlenebilecek bir haldir diye de düşünmekteyim.

         Şefkat, üzerimize yağan sevginin kullanımıdır ve herkes, her şey o sevgiyi hak etmektedir. Bu anlamda her şeye değer vermek ve o değeri gönlen muhafaza etmek, bizlerin birbirine duyacağı en önemli şefkat halidir. 

Tarık Öztürk - 12.7.2013  *ruhsalboyut.com*

 

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93416469 kişi ziyaret etti, Şu anda 203 kişi sitede.