TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 29 Mart 2024 Cuma

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU
OKUYUCU YAZILARI

 


 

Nefesin beden, ruh ve zihin üzerindeki etkileri nelerdir?


 

Nefes almak bedenimiz için hayati önem taşır. Beynimiz iki dakika oksijensiz kalırsa komaya gireriz. Bu durum beş dakika sürerse ölürüz.  Yeterli oksijen almadığımızda hastalanacağımızı hepimiz biliyoruz. Eksik ve yanlış nefes almak zihinsel performansı düşürür. Çocuklardaki pek çok istenmeyen durumun altında iyi nefes alamamaktan kaynaklanan oksijen yetersizliği vardır. Bu koşullardaki bedenin ruhsal gelişmeye hizmet edemeyeceği açıktır.

Bebekler doğumdan önce annelerinin nefesi ile yaşar ve gelişirler. Bu nedenle annelerin nefesi her zamankinden çok daha önemlidir. Sigara içen annelerin çocuklarına ne yaptıklarını düşünmek bile istemiyorum.

Doğru nefes yüksek bilincin kapısıdır. Ancak kapı açık değildir. Bu kapıya gelebilmek için önce bedenin ihtiyacı olan en doğru nefesin alınması gerekir. Kapının açılması için ruhsal nefese ihtiyacımız var.  Varlığımızın gittikçe süptilleşen üst aşamalarına aynı şekilde gittikçe süptilleşen farklı nefeslerle geçiyoruz. Sanki varlığımızın bir sonraki üst bilincini tıpkı bir anne gibi dünyasal zihnimizde taşıyoruz ve onun sağlıklı ve güçlü bir biçimde doğmasını sağlamakla görevliyiz. Kendimiz'den bir "üst kendimiz"i, "üst bilincimiz"i, kısaca kendimizi yeniden doğuruyoruz. Tıpkı küllerinden yeniden doğan efsanevi kuşlar gibi.

İşte dünya zihnimizde bir cenin gibi var olan gelişmek ve doğmak isteyen, buna hakkı olan, varlığımızın devamını sağlayacak olan, yeni "kendimiz"in ihtiyacı yeni bir nefes var; ruhsal nefes. Ruhsal nefes beş esas olarak ifade ettiğimiz ruhsal prensiplerin zamanında eyleme geçmesidir. Ruhsal nefes zihnin temizlenmesi, yükselmesi, yüksel bilinçle aramızdaki kapının açılmasıdır. Nasıl fizik nefesimize iki dakika bile ara verince komaya giriyorsak, ruhsal nefese ara verdiğimiz zaman da zihnimizdeki o bilinç varlığımızın ve ruhumuzun yaşamını tehlikeye atıyoruz. Görünürde bedenimiz yaşıyordur ama o artık dünya bilincinin yönlendirdiği bir robottur, varlığını devam ettirecek bilinç nefes alamadığı için ölmüştür.

Ruhsal nefes bizi bir sonraki ruhsal nefeslere hazırlar. Bu bilinçte yükselmedir.  Ruhsal nefes bizi varlığımıza ve O'na yaklaştırır. Çünkü ruhsal nefes, doğru nefestir ve Yaratan'ı anmadır.   

Bu aynı zamanda yerimizi ve haddimizi bilmedir. "BİLİN Kİ BUGÜN NEFES ALIŞINIZ DAHİ O'NUN ELİNDE VE O'NUN İRADESİNDENDİR. Sizler O'nu gerçek duyanlardan olunuz. O'nu her lahza yaşayan ve kendi varlığınızın O' olmadan hiçbir değeri olmayan ve tek kelime ile bir hiç olduğunu bilenlerden olunuz." (www.ayseli.org /Öğretilerden 2)

Güney Haştemoğlu -15.4.2013 *ruhsalboyut.com*

 

 

Nefes çalışmaları bedensel sağlığın oluşmasında ve devamında etkisi olan birçok unsur gibi gerekli, faydalı ve elzemdir. Her konuda olduğu gibi bedensel sağlığa olan katkısının gereği ve zarureti genel olarak bilinmektedir.

Kadim zamanlardan bu yana beden, ruh ve zihin sağlığını geliştirmek için birçok nefes teknikleri geliştirilmiş olup bununla ilgili bilgi kaynakları bolca mevcuttur. Nitekim bu konu ile ilgili kaynaklardan biri olan ve adı Pranayama (Nefes kontrol sistemi) çalışma dokümanında şöyle denmiştir: 

         "Pranayama eğitimi Asana tekniklerinin (yoga duruşları) uygulanması ve böylelikle kazanılmış güç ve disipline bağlıdır. Duruşlar sayesinde akciğerler güçlenir, solunum rahatsızlıkları giderilir ve akciğer lifleri elastik kılınır. Böylece Pranayama çalışmalarının etkisi artar. Bedendeki sinirlerin toplam uzunluğu 9.000 kilometredir. Sinirlerin işlevleri çok incedir. Bu yüzden sinirlerin temiz ve aktif tutulması için ekstra bakım ve dikkat gerekmektedir. Duruşların düzenli uygulanması ile sinir sistemi temiz ve aktif tutulmaktadır. Böylece Pranayama çalışmalarının etkisi artmakta ve enerjinin kesintisiz akması sağlanmaktadır. Pranayama çalışmalarına başlamadan önce kaburga arası kaslar, pelvis ve boğaz diyaframının doğru şekilde hareket ettirilmesi öğrenilmelidir. Bunları yalnız konu ile ilgili duruşları uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz. Pranayama çalışmasından önce mesane ve bağırsaklar boşaltılmalıdır. Kabız olan kişi Pranayama çalışmalarını sürdürebilir çünkü mesaneye verilebilen zarar bağırsaklara verilemez. Ancak Pranayama çalışmaları sırasında bağırsaklar hareketlendiği için tuvalet yapma isteği gelebilir. O zaman tuvaletinizi yapıp çalışmanıza devam edin. Eğer mümkünse Pranayama çalışmalarından önce duş alın. Pranayama çalışmalarından önce burnunuzu temizleyin ve yıkayın. Uygulama sırasında her hangi bir burun kanalı tıkanık olabilir, buna rağmen çalışmalarınızı sürdürün. Bir süre sonra burun kanallarının daha iyi çalıştığını göreceksiniz. Pranayama sırasında burun deliklerini kontrol etmelisiniz. Burun deliklerinin bilinçli kontrolü havanın alınmasını kolaylaştıracaktır. Hava daha fazla ve daha dengeli biçimde alınacaktır. Nefes alma sırasında burun kanatlarını yanlara açın ve burun deliklerini genişletin, nefes verme sırasında gevşetin. Böylece bedene daha fazla hava alınır ve daha fazla enerji emilir.

Pranayama çalışmaları için en iyi saat erken sabah saatleridir. Bu saatlerde atmosfer temiz, beden ve zihin dinçtir. Eğer sabah saatleri uygun değilse, güneşin batması sonrasında hava serin iken ve hoş saatlerde nefes çalışmalarını uygulayın. Pranayama çalışmalarını açık havada uygulamak çok iyidir, Pranayama uygulamanızı çok sıcak güneşin altında veya güçlü rüzgârda yapmamaya özen gösterin. Tenha, temiz, havadar ve sessiz bir yerde Pranayama uygulayın. Böyle bir yer bulunmuyorsa, herhangi bir yerde uygulayın. En önemli şey uygulamadır, tüm diğer koşullar ikinci derecelidir. Eğer herhangi bir koşulda düzenli olarak uygulama yaparsanız, bir gün en uygun şartlara ulaşacaksınız demektir. Olumlu güçlü istekler Yoga sayesinde hızla gerçekleşir.

Pranayama çalışmalarını rahat giysilerde uygulayın. Kıyafetiniz ve minderiniz sentetik olmamalıdır. Doğal ipliklerden yapılmış kıyafet en iyisidir. Örneğin pamuk veya yün. Sentetik kumaş sağlıksız elektrik üretmektedir. Çalışma sırasında eksi şarjlı iyonların biriktirilmesi çok önemlidir. Oysa sentetik kumaş eksi şarjlı iyonları geri püskürtmekte ve artı şarjlı iyonları çekmektedir. Artı şarjlı iyonlar sağlık için iyi değildir ve Pranayama tekniklerinin olumlu etkisini engellemektedir. Sentetik kumaş artı şarjlı iyon alanı üreterek eksi şarjlı iyonların bedene akmasını engellemektedir. Bu yüzden doğal ipliklerden yapılmış kıyafet ve minder tercih edilmelidir."

Orhan Yarat - 16.4.2013 *ruhsalboyut.com*

 




         Nefes, tüm semavi dinlerde en çok kullanılan sembollerden biridir. Kutsal kitaplarda yazılanlara göre, yüce yaratıcı insana üflediği ruh ile bir yaşam bahşetmiştir. İnsan varolduğu sürece Yüce Yaratıcı' nın nefesini (yani ruhu)taşır. Bu bağlamda nefes, yaşamı ve varoluşu simgeleyen ilahi bir olgudur.

         Çok boyutlu bir kavram olan nefesin kimyasal karşılığı ise kandaki karbondioksitin yerini oksijen ile değiştirmesidir. Sağlıklı hücreler için oksijen çok önemlidir; kanser hücreleri ise oksijenden kaçarlar. Bu yüzden vücuttaki ve bedendeki blokajlar, stres ve bir çok etken doğru nefes almayı engellediği gibi beraberinde ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Daha önceden de belirttiğimiz gibi nefes "yaşam ve varoluş" demektir.

         Doğru bir nefes, fizik bedene sağladığı faydaların yanı sıra, ruhsal arınma ve şifa için de oldukça önemlidir. Bilinçli bir biçimde nefes almayı öğrenmek, sesi doğru ve etkili kullanmak açısından da gerekli bir bilgidir. Ses hepimizin bildiği gibi birbirimizle iletişimde, müzikte, şifada, meditasyonda ve sayısız alanda hemen hemen herkesin kullandığı ve kullanabilmeyi başardığı ölçüde etkisini gördüğü bir güçtür. Bu yüzden doğru ses için bir adım öncesi olan doğru nefesi bilmek de elzem bir durumdur.

         Günümüzde doğru nefes alma teknikleri ile ilgili pek çok görüş belirtilmekte. Ancak fiziksel açıdan konuya yaklaşırsak, doğru bir postür ile kaburgaları gevşek ve akciğerlere baskı yapmayacak bir konuma getirmek, ciğerlerin nefes için tam kapasite kullanımına yardımcı olacaktır. Bu nefesimize yardımcı olmak adına yapacağımız en doğru adımdır. Unutmayalım ki; Vücut kendi doğal yöntemleri ile kendi ihtiyacına yönelik çalışabilen, canlı/bilinçli bir mekanizmadır.

Şehnaz Çalışkan Demir - 17.4.2013 *ruhsalboyut.com*

 




         Nefes alma-verme teknikleri fiziksel olarak hayati öneminin yanısıra zihinsel faydaları da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Laboratuar koşullarında doğru nefesin beyin dalgalarına etkileri saptanmış ve bir iç çekmenin beyin dalgalarını Alfa konumundan Delta konumuna getirdiği gözlemlenmiştir. Doğru nefes teknikleri şifa seanslarında kullanılmakta olup en uygun hal ise beyin dalgalarının Teta konumundaki durumudur. (Beyin dalgalarının Delta ve Teta konumu şifaya en uygun durum olduğu bilinmektedir.)

İlahi sisteme baktığımızda bütünün yasalarıyla kusursuz işlediğini görürüz. Bu muhteşem büyük nizam şaşmaz bir şekilde işlemektedir. Kainatı bir birlik içinde küçük bir sapma dahi olmadan işleten güç, bizim fiziksel ve ruhsal sistemlerimizinde aynı şekilde işlemesini sağlayan güçle aynıdır. Bizlerin nefes alışı da bu işleyişten ayrı düşünemeyiz.

Nefes, birçok kadim bilgilerde, ruhsal öğretilerde ve dinlerde önemsenmiş ve üzerinde çalışmalar yapılmış fiziksel şifalarının yanısıra ruhsal şifa olarak da kullanılmıştır. İnsanları bir üst bilince hazırlayan, bilincin yükselmesi ve daha süptil bir enerji boyutunun kapısını aralayan önemli bir güç olarak kabul edilmişdir.

"Nefes alırken acaba beraberinde neler soluyoruz?" sorusu insanın varoluş esrarıyla eşdeğer bir soru gibi üzerinde düşünülmesi gereken bir sorudur ve insan bunun sezgisel olarak idrakine varmakla birlikte büyük bir güç olduğunu keşfetmektedir.

Oğuz Demir - 23.4.2013 *ruhsalboyut.com*

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93433815 kişi ziyaret etti, Şu anda 219 kişi sitede.