TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU
OKUYUCU YAZILARI

 

Sosyal zeka nedir, ruhsal çalışmada niçin gereklidir?

        

 

         Sosyal zekâ, insancıl olma zekâsıdır. İnsanlarla iletişim kurabilmektir. İletişim, değer alış verişidir. Sosyal zekâ, insanı bir değer kaynağı olarak görmek ve bu hazineyi doğru biçimde işletebilmektir. Birbirimizdeki kaynağı aktif hale getirmek, verim almak ve böylece birlikte gelişmektir. Sosyal zekâ bunları başarmak için ruhsal ve duygusal zekâ ile işbirliği yapar. Ruhsal zekâ gelişim zekâsıdır. Duygusal zekâ insan ilişkilerinde duyguları birlik yönünde kullanabilmek, anlaşmazlıkları anlayışa çevirmektir. Sosyalleşme değerden yoksun olduğunda üstünlük kurma ve enerji sömürüsü şeklinde yaşanır. Bu sosyal zekâ değildir çünkü kimse için gerçek bir kazanç yoktur.

Sosyalleşmek temel bir ihtiyaçtır. İletişimin olmadığı yerde rahatsızlık meydana gelir. İnsanlar içedönük veya dışadönük mizaca sahip olsalar dahi ikisi arasında bir denge sağlamaları gerekir. İçsellik olmadan sosyalleşmede değer alışverişi olmaz. İçsellik kendindeki değerleri bulmak, sosyalleşme ise onları paylaşmaktır.

Sosyal zekâ, farklılık ve çeşitlilik içinde gelişir. Sadece ailemiz, kendimize benzeyen yaşıtlarımız ve bizimle aynı görüşte olan insanlar arasında bulunmak, kalabalık bir insan grubu meydana getirse de geliştirici değildir. Farklılıkları tolere edebilme yeteneğimiz, sosyal zekâmızı gösterir.

Altan Gürol - 24.9.2013 *ruhsalboyut.com*

 

 

          Sosyal zekâ, bilgi bilinç ve farkındalık içinde insanların duyguları, ruhsal yapıları ve hallerini doğru olarak değerlendirme şeklinde tanımlanabilir.

           Çevreye uyum, insanları algılayabilme, anlayabilme ve farkında olma becerisi önemli bir özelliktir. Ancak bu özelliklerin oluşması ve ortaya çıkması, birçok hayatları da içine alan bir süreçtir.

 Toplumsal ilişkilerde insanın kendini tanıması, sosyal zekânın gelişiminde temel etkendir. Onun için insanın kendini tanıyabilmesi, ruhsal bilgi bilinç ve farkındalıktan geçer ve böylelikle her şeye rağmen nsanın insanı sevebilmesi yaşam hakikatinin anlaşılması ile doğru orantılıdır.

Sosyal zekânın gelişmiş olması ruhsal çalışma ve görev için gereken temel bir haslettir. İlahi ve evrensel bilgiyi anlatmak, aktarmak ve öğretmek için insanlarla iletişim gerekmektedir.

           Toplumla iletişim için her şeye rağmen insan sevgisinin yer etmesi gerekir. Gerçek insan sevgisinin bilinmesi ve anlaşılması için, inanç ve iman içinde ilahi ve evrensel hakikatleri anlamak, ilahi sevgiyi bilgi bilinç ve farkındalıkla bilmek ve yaşamakla olur.   

           Ruhsal çalışmaların esası da budur. Ruhsal bilgi bilinç ve farkındalıkta belirli aşamaya gelen insanın asli görevi insanları aydınlatmak ve onlarda farkındalık yaratmaktır.

           Ancak gereği gibi, olması gereken şekilde insanlara hizmet aşamasına gelmek bir liyakat, haslet ve yükseliştir. Kibrinden, egosundan, kıskançlığından ve daha birçok zaaflarından kurtulmak her insanın asli görevi olmasına rağmen, bunlardan arınmak ruhsal çalışmalarda elzemdir, zaruridir ve gereklidir.

Orhan Yarat - 24.9.2013 *ruhsalboyut.com*






Sosyal zekâ, birlik zekâsının alt unsurlarından biridir ve sevgiden, alçak gönüllülükten, gönülce duyulan hizmet isteğinden, ön yargılardan uzak olmaktan güç bulur. Sosyal zekâ geliştiği kadar birlik olabilme yetisi güçlenir; birlik olma yetisinin gelişmesi de sosyal zekâyı ve ona bağlı olarak ruhsal zekâyı yükseltir. İnsanlığın huzuru ve başarısı birlik olmaya bağlıdır. Sosyal zekâsını geliştiremeyen kişiler mutlu, huzurlu, yaratıcı ve başarılı olamazlar. Kolayca kabul edebiliriz ki benmerkezli zekâ, insanı toplumca dışlanarak yalnızlığa iten sevgiden, destekten mahrum kılan, hastalıklara yol açan bir düşük enerjidir.

Sosyal zekânın gelişimiyle yükselen birlik zekâsı büyük bir ruhsal güç ve gerçek sevgiye dönüşüm yaratır. Bu bakımdan insanlığın kurtuluşunda sosyal zekâsının rolü çok büyüktür. Çünkü kurtuluş sosyal zekânın yaratacağı birlik zemini ile bir üst realiteye geçiştir. Sosyal zekânın gelişimi ruhsal bilgilerin yaşama geçirilmesine bağlıdır.

Dünya yaşamına bakarsak, bütün düzen insanın sosyal zekâsının gelişmesi üzerine kurulmuştur. Aileden başlayarak, akrabalık ilişkileri, arkadaşlık ve çalışma ortamları, komşuluk, para kazanma, eğlenme, hatta şehir içinde otobüsle yolculuk bile hep sosyal zekâ üzerine kuruludur. İnsanın sosyal varlık olarak yaratılması gerçek varlığının tek bir kaynağa bağlı olması dolayısıyladır. Bu da doğal olarak sosyal zekânın gelişimini gerektirmektedir.

Güney Haştemoğlu - 28.9.2013 *ruhsalboyut.com*

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93411025 kişi ziyaret etti, Şu anda 215 kişi sitede.