TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 29 Mart 2024 Cuma

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon



HAFTANIN SORUSU

 


Sorumluluk almanın insana kazandıracağı güçler nelerdir? 

 

 

         Hangi sorumluluktan ve hangi güçten söz ediyoruz?
 
         Aile, iş, arkadaşlık ve toplumla olan ilişkilerimizdeki zorunlu sorumluluğumuzu ve bu sorumluluğun gerekçelerini mantıklı düşündüğümüzde hepimiz kabul ederiz. Bu zorunlu sorumluluk gerçekte insan olma yolunda yükleneceğimiz gönüllü ve gönülce sorumluluğumuzun ön çalışması, ön kabulü gibidir. Her iki sorumlulukta da iki gerekçe vardır: Birincisi bu sorumluluğu doğuran bir borç altındayız, ikincisi bu sorumluluğu yerine getirecek donanımımız var.
 
         Hepimiz pekâlâ biliriz ki zorunlu sorumluluğu, karşılıksız gönülce olan, iyi, doğru ve sevgiyle yapılan hizmete çevirebildiğimizde işler çok kolaylaşır. Öyle ki hizmetin alanı genişler, kalitesi yükselir, hizmetten yararlanan kişi sayısı çoğalır, yardımcılar ortaya çıkar, olanaklar artar. Hizmeti gönülce yapan, o hizmete gönülce katılan herkes birlikte bir yükseliş yaşar. Ortada farklı bir gücün oluştuğunu herkes görür. Bu güç sırasında insanlığın hayrına toplumsal büyük değişimler sağlar, eskiyi yıkar, yeniyi getirir. Bu nasıl bir güçtür?
 
         Sözünü ettiğimiz güç, kalp gücüdür. Kalp gücü dünyada bulunuşumuzu hayır yönüne çeviren yegâne güçtür. İnsanın sahip olacağı diğer bütün güçler ondan doğar. Kalp gücü ile eyleme geçeriz, kalp gücü ile daha doğru, daha yüksek, daha hayırlı olanı fark eder ve güzeli, doğruyu, hakça olanı isteriz, bunun için çalışırız. Artık karşılık beklemeyiz, çünkü karşılığını yaratılırken zaten almıştık, borç o aldığımızdan doğmuştu; akıl, gönül, muhteşem bir fizik âlem, muhteşem bir fizik beden, bedenli veya bedensiz sayısız ruhsal öğretmen, ruhsal yardımcı, ruhsal kolaylaştırıcı ve Varlık Âlemi içinde insanı bekleyen mümtaz bir mevki.
 
         Kalp gücünü yaşadığımızda yalnızlık duygusu ortadan kalkar. Çünkü var olduğumuzdan itibaren bizimle birlikte olan, kalp gücümüzün gerçek kaynağı Yüce Sistemle olan beraberliğimizi, Sistemdeki yerimizi biraz anlarız ve biraz yaşarız. Tamamını anlamak ve yaşamak nasip olsun diyelim.
 
Güney Haştemoğlu   1.9.2014  *ruhsalboyut.com*

 

 


         Sorumluluklarımız şöyle bir düşündüğümüzde sayısızdır. Ancak unutmamalı ki sorumluluklarımızın bilincimiz kadar farkındayız. Küçük bir çocuğu düşünelim; ona bir sorumluluk vereceğimiz zaman fiziksel ve düşünsel olarak o sorumluluğu kaldırabilecek gelişime sahip olup olmadığını ölçü olarak alırız. Eğer onda yeterli farkındalık oluşmuş ise o sorumluluğu veririz. Bizler de tıpkı o küçük çocuk gibi farkındalığımız kadar sorumluluğu görüyor ve cesaret edebiliyorsak o sorumluluğu alabiliyoruz.

 

         Büyüyüp yetişkin bireyler olduğumuzda da, sahip olduğumuz sorumluluklar aslında yine gelişimimiz kadardır. Bir işe kabul edilirken, o işin gerektirdiği sorumlulukları kaldırıp kaldıramayacağımıza göre değerlendiriliriz. Erken kalkıp işimize vaktinde gitmemiz, yapmamız gereken işi bizden beklenen asgari düzeyde yapabilmemiz iş yerimize karşı sorumluluklarımızdır.

 

         Sosyal ilişkilerimizde de bilincimize bağlı olarak çevremizde uyandırdığımız intiba ile sorumluluk alabiliyoruz. Sorumluluk almak sadece istemekle olmaz; o sorumluluğa hazır bulunuşluğumuz var ise karşımızdaki bize bir sorumluluk verir. Örneğin; verilen bir sırrı saklamak sorumluluktur. Bu sorumluluğu taşıyabilen insanlara kişiler kendilerini rahatça açabilirler. Eğer sır saklayamayan bir kişi olsaydık çevremizde; "O'nun ağzında bakla ıslanmaz, sır tutamaz" izlenimi oluşacaktı. Yani bir sırra ortak olmanın sorumluluklarını yerine getiremiyor olacaktık.

 

         Sorumluluk konusu, çok geniş bir konudur. Hem kendimize hem çevremizdekilere, hem doğaya hem de hayvanlara sorumluluklarımız saymakla bitmez. Az önce bahsettiğimiz gibi bir sırrı saklamak sorumluluktur. Birbirimize saygı sınırlarını aşmadan davranmamız sorumluluktur. Sağlığımıza dikkat etmek, beslenmemize özen göstermek sorumluluktur. Elektriği ve suyu dikkatli kullanmak, atıklarımızı mümkün mertebe geri dönüşüme kazandırmaya çalışmak sorumluluktur. Bu ve bunun gibi sayısız noktaya dikkat ederek yaşamak, insanın kendi ile, sosyal çevresi ile ve doğa ile ilişkisinin bilinçli olmasını sağlar. Bilinç genişledikçe sorumluluklar daha doğru ve eksiksiz bir biçimde yerine getirilir.

 

         Ruhsal boyutta da tamamlanmayı bekleyen sayısız sorumluluğumuz vardır. Ancak ruh bedenin sorumluluklarını gerçekleştireceği yer dünyadır. Dünyayı terk ettiğimiz zaman burada yaşayamadığımız her ruhsal değer, ruh varlığımız için bir eksiklik olacaktır. Bizden en başta, sahip olduğumuz fizik bedenlerimizin bize yüklediği sorumluluk, ruhsal boyutta karşılık bekler. Ağzımız, dilimizle çevremize iyiliği konuşmak, kötüyü düzeltmeye uğraşmak sorumluluğumuzdur. Gözlerimizle birbirimize sevgi ile bakmak ve birbirimizi gördüğümüz yanlışlardan korumak, doğruluğun elçisi olmak sorumluluğumuzdur. Ellerimizle ulaşabildiğimiz her noktaya hizmet götürmek, kulaklarımız ve zihnimizle her zaman bilgiye açık olmak ruh bedenimizi yükseltmeye dair taşıdığımız sorumluluklardır. Sorumluluklarımızı ne kadar yerine getirebilirsek, ruhsal varlığımıza bildiğimiz ve bilmediğimiz o kadar değeri kazandıracak ve onun  realitesini yükselteceğiz.

Şehnaz Çalışkan Demir   5.9.2014   *ruhsalboyut.com*


 





Sorumluluk kavramı, vazife kavramına çok yakındır. Vazifeler sorumluluk duygusundan kaynaklanırlar. Sorumluluk duygusu, varoluşa duyulan sevgiden güç alır. İnsanın diğerkâmca gayreti ve çalışması, sevgisinden güç alan sorumluluk duygusu kadardır. İnsan taşıdığı sorumluluk kadar güçlüdür, o kadar gelişmiştir ve o kadar "var"dır. Varoluş, vericilik esası üzerine kurulmuştur. O'nun insandan beklediği sadece bilinçlenmesi ve bilinçlendirmesidir. Hayatının bir noktasında, "İnsanların gelişimi için çalışmalıyım" diyen kişi yetişkin olmaya, gerçekte varolmaya aday olur.

Sorumluluk tamamen diğerkâmca ele alınmalıdır. Diğerkâm olabilmek için insan önce kendine, sonra yakınlarına karşı sorumludur. Kendi sorumluluğunu almayan kişinin başkalarına verebileceği değerli bir şey yoktur. İnsanın kendi gelişimi için çalışma isteğinin temelinde, varoluşa olan sevgisini vericilikle yaşama geçirme isteği bulunmalıdır. "Başkaları için sorumluluk alayım ki ben gelişeyim" dersek gerçek anlamda diğerkâm olmayız. "Kendimi geliştireyim ki, başkalarına vereceğim şeyler olsun" dersek yasayı doğru tarafından, sevgi yönünden çalıştırmış oluruz. Ağaç meyveyi kendisi için yapmaz ama meyve verdikçe kendi amacına ulaşır. 

Sorumluluğumuzu yerine getirirken, başkalarının sınırına girmemek çok önemlidir. Sorumluluğu almak kadar, sahibine bırakmayı bilmek gerekir. Başkalarının gelişimine yardımcı olmak isterken engel olmak çok rastlanan bir durumdur. Gelişebilmek için herkes kendi ayakları üzerinde durabilmeli, kendi gücüyle yürüyebilmelidir. Amaç öncelikle kendi sorumluluğunu tamamen yüklenerek, kimseye dayanmadan varlığını sürdürmektir. Bu kolay varılacak bir güçlülük değildir. 

Altan Gürol   14.9.2014   *ruhsalboyut.com*

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93430007 kişi ziyaret etti, Şu anda 198 kişi sitede.